Strona główna > Zadbaj o dietę > Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności cz II

Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu

- ostre stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego problemy z wzdęciami i trawieniem, chory pęcherzyk żółciowy

- dna moczanowa, bolące mięśnie, problemy z kręgosłupem, słabe gości, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm

- wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, słabe zęby, sucha skóra, zakażenie grzybiczne, trądzik

- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienia, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie, problemy z migrenami nadciśnieniem

- słaby układ odpornościowy - opuchlizny

– zatrzymanie w organizmie płynów.

Komórki nowotworowe mogą się również rozwijać w kwaśnym środowisku, natomiast zdrowie komórki będą tam ginąc. Produkty jakie będziemy spożywać dzielić można na kwasotwórcze a więc takie, które pH krwi obniżają oraz alkalizujące a więc te, które podwyższają pH.

Produkty wysoko kwasotwórcze to miedzy innymi mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

Produktu średnio kwasotwórcze to ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

Słabo kwasotwórcze produkty to twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

Produkty neutralne: masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

Pośród produktów słabo zasadotwórczych znajdują się zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

Średnio zasadotwórcze produkty to: warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

Produkty, które są wysoko zasadotwórcze i podnoszą pH warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.

Jeśli chodzi o cukier to mimo tego, że będzie słodki to jest jednak kwasotwórczy natomiast sok z cytryny jest kwaśny, ale ma charakter zasadotwórczy. Wskazane będzie min dwie godziny po posiłku spożywać wodę mineralną z sokiem cytryny, ponieważ odkwasza organizm i dobrze radzi sobie z pragnieniem. Dietetycy podkreślają, że należy spożywać około 80% składników zasadotwórczych i mniej więcej około 20% kwasotwórczych. Okazuje się, że raczej większość naszych rodaków je odwrotnie i robią się z tego problemy zdrowotne. Jeśli chcemy sobie jakość z tym poradzić tak naprawdę trzeba jak najszybciej zmieniać dietę i szukać racjonalnego sposobu żywienia.