Strona główna > Zadbaj o dietę > Dieta zasadowa: przepisy na odkwaszanie organizmu wg diety zasadowej

Dieta zasadowa to najlepszy sposób na odkwaszenie organizmu. Do tego trzeba powiedzieć, że dieta alakaliczna jest raczej prosta. Unikać musimy tego co organizm zakwasza a zjadamy to co będzie przywracać nam równowagę zasadową w organizmie. Jeśli ktoś chce taką dietę prowadzić może sięgnąć po nasze przepisy.

Dieta zasadowe jak i też przepisy na dania zgodnie z założeniami takiej diety są proste. na talerzu osoby, która chce taką dietę prowadzić powinno być około 20% jedzenia z kwasowym charakterem i do tego 80% składników zasadowych takich jak ziołowe herbaty, owoce, oliwa z oliwek, warzywa czy soki warzywne.

Dieta zasadowa: przepis na pesto

Pesto to włoski sos, który przygotowuje się ze szklanki świeżych liści bazylii, czosnku, oleju z winogron, migdałów. Jęsli chodzi o migdały to najbardziej alkaliczne nasiona roślin oleistych. Zioła myjemy i suszymy, potem wrzucamy razem z innymi składnikami do blendera. Tutaj im dłużej będziemy wszystko miksować tym gładsze pesto będziemy uzyskiwać. Jeśli ono zbyt gęste będzie można dodać jeszcze nieco oleju. W lodówce mpożna przechowywać go przez 3-4 dni.

Pyszne i zdrowe curry

Dieta zasadowa: curry z soczewicy

DO przygotowania takiego dania potrzebujemy około 250 gram soczewicy, marchewkę, czerwoną cebulę, por, czosnek, imbir, kumin, kurkumę, curry, oliwę extra virgin. Na oliwę należy zeszklić cebulę z czosnkiem, dodajemy siekane warzywa, smażymy. Po 2-3 minutach dodajemy przyprawy około pół łyżeczki każdej z nich. Po chwili wszystko podlewamy wodą i gotujemy. Dorzucamy do garnka przepłukaną soczewicę i gotujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Dieta zasadowa: falafel z warzywami

Do przygotowania potrzebna będzie szklanka suchej cieciorki, oprócz tego szklanka pietruszki, czosnek, cebula i do smaku przyprawy takie jak pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab. Ewentualnie znajdziemy w sprzedaży taką gotową przyprawę do falafela.. Cieciorkę namaczamy na noc w dużej ilości wody. Po mniej więcej około 12godzinach odsączamy ją i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli masa wyjdzie gęsta będzie można dodać tam nieco wody. Formujemy płaskie kotlety, które smaży się w głębokim oleju, do uzyskania odpowiedniego złocistego koloru.