Strona główna > Zadbaj o dietę > Cytryna odkwasza organizm!

Jeśli ktoś do tej pory po cytryny nie sięgał to prawdopodobnie ten wpis przekona do tego, że warto rzeczywiście po nie sięgać.

Zarówno cytryna jak i sok z cytryny mają wiele właściwości zdrowotnych.

Oczyszczanie jelit: Kwaśny sok będzie wpływał na większą perystaltykę jelit co będzie prowadziło również do usuwania składników przemiany materii z organizmu, które nie są dla nas korzystne. W ten sposób łatwiej będzie prowadzić do oczyszczenia organizmu, co ważne mają one charakter zasadowy mimo tego, że w smaku będą kwaśne.

Nowotwór: W cytrynie mamy ponad 20 różnych związków, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Dlatego właśnie w cytrynach mamy takie elementy, które warto wykorzystywać, szczególnie w czasach, gdy problemy nowotworów są tak często spotykane.

Grypa i przeziębienie: Cytryny są także bardzo bogate w witaminę C oraz flawonoidy, które będą niszczyć szkodliwe kwasy metaboliczne i usuwać mogą toksyny z organizmu przez układ wydalniczy, pory skóry i zatoki. Jest to możliwe, dzięki temu, że wywoła się stan gorączkowy.

Wątroba: Świeży sok z cytryny to również wsparcie dla naszej wątroby, która musi walczyć z wieloma toksynami. Warto więc sięgać po takie składniki, które będą umożliwiały jej sprawniejszą i wydajniejszą prace.

Żywienie: Cytryny mają witaminę C, flawonoidy, żelazo, miedź wapń i te substancje będą wpływać na utrzymanie alkalicznego charakteru organizmu. Same cytryny są kwasowe, ale ich działanie będzie mocno alkalizujące, ponieważ uwalnia się z nich dwuwęglan sodu, który daje nam szansę na stabilizację pH. Alergie: Cytryny mają cenny składnik, który będzie wpływał na mniej zauważalne objawy alergiczne w organizmie. Chodzi o hesperedynę.

Choroby neurologiczne: W cytrynach mamy również tangeretynę, która będzie występować w skórkach. Dzięki temu można chronić się przed zaburzeniami mózgowymi takimi jak Parkinson, ponieważ będzie to buforować kwasowe toksyny.

Choroby oczu: Rutyna, która znajduje się w cytrynach może się stać także takim elementem, który będzie odpowiednio chronił nasz wzrok. Badania wykazały, że buforuje ona kwasy, które niszczą pręciki i czopki w siatkówce gałki ocznej.

Działanie przeciwkwasowe: Oprócz tego, że cytryna redukuje kwasy, które wynikają do organizmu ze środowiska przez układ oddechowy albo też powstają w wyniku złej diety i zaburzeń powodują objawy grypy oraz przeziębienia, terpeny z owoców mogą także działać przeciwkwasowo.

Cukrzyca: Cytryny chronią wzrok, ale będą także korzystnie działać na zmniejszenie chorób, które związane będą z cukrzycą i wykazują one działanie polegające na obniżaniu poziomu zakwaszenia krwi i redukowaniu poziomu kwasowej glukozy.

Kamienie w nerkach: Witamina C z cytryny będzie wpływać na skuteczne rozpuszczenie kamienia w woreczku żółciowym, w nerkach i przy złogach wapnia. Wszystkie składniki, które występują w cytrynach są bardzo korzystne dla naszego organizmu, dlatego warto to wykorzystać, będzie bowiem można poradzić sobie dzięki niej z wieloma poważnymi problemami naszego zdrowia.