Strona główna > Jak przeciwdziałać zakwaszeniu? > Brak równowagi kwasowej organizmu: przyczyny, objawy, dieta

Wiedza o równowadze kwasowej w naszym organizmie jest niestety w najlepszym razie bardzo pobieżna. Niewiele osób w ogóle zdaje sobie sprawę, że taka kwestia istnieje, chociaż czują się osłabieni i mają osteoporozę. A są to elementy często ściśle związane właśnie z zakwaszeniem.

Problem kwaśnego organizmu staje się zjawiskiem ogólnospołecznym i trzeba mu aktywnie przeciwdziałać. Dlatego warto przyswoić najważniejsze informacje na temat kwasowości i jej skutecznego zapobiegania.

Odpowiednia kwasowość

Wszystkie płyny we wnętrzu naszego organizmu to biologiczna zupa, mieszanka różnych biologicznych substancji. W środowisku wodnym substancje się rozpuszczają i uwalniane są kationy oraz aniony, czyli jony o przeciwnym ładunku elektrycznym. Różnice w proporcjach pomiędzy tymi elementami decydują o sposobie zachodzenia rożnych reakcji chemicznych.

Dla zdrowego człowieka pH krwi, czyli miernik kwasowości, powinien się kształtować na poziomie od 7,35 do 7,45, czyli krew powinna mieć odczyn lekko zasadowy. Wtedy wszystkie zachodzące procesy chemiczne z udziałem i w obecności krwi następują w sposób jak najbardziej prawidłowy. Już niewielkie odchylenia od tej normy powodują różne zaburzenia w pracy naszego organizmu i mogą mieć potencjalnie bardzo niebezpieczne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Sposób na odkwaszenie organizmu

Co powoduje zakwaszenie?

Bezpośrednią przyczyną zakwaszenia organizmu jest najczęściej podawanie do niego zbyt dużej ilości pokarmów powodujących podniesienie kwasowości i niedostatek pokarmów powodujących alkalizowanie organizmu. Organizm oczywiście posiada odpowiednie mechanizmy do radzenia sobie z nieprawidłowym poziomem kwasowości, ale ich wydajność jest ograniczona, a do tego wymagają one od ciała dużego wysiłku.

Czym przejawia się zakwaszenie organizmu?

Kiedy dochodzi do zakwaszenia, środowisko organizmu się zmienia i zaczynają się w nim dobrze czuć różne drobnoustroje chorobotwórcze, a nasze ciało nie działa w sposób optymalny. Zwykle jako pierwsze pojawiają się cienie pod oczami. Mogą z czasem rozwijać się także bardzo poważne choroby, takie jak miażdżyca, zwyrodnienie stawów, cukrzyca czy przeróżne zaburzenia koncentracji i zdolności umysłowych.

Zwalczanie zakwaszenia

Poziom kwasowości regulować możemy przede wszystkim poprzez odpowiednia dietę, w której pojawiać się będą warzywa i owoce zamiast mięsa oraz cukrów. Nie powinno też być w naszej diecie alkoholu oraz używek.